Ucuz Çinli araç devri sona ermek üzere: Türkiye de etkilenecek

Çin Elektrikli Araç Üreticilerine Fiyat Savaşı Uyarısı

Çinli yetkililer, bu hafta BYD Co. dahil olmak üzere büyük elektrikli araç (EV) üreticilerinin üst düzey yöneticilerini Pekin’e çağırarak uzun süredir devam eden fiyat savaşıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Toplantıya Zhejiang Geely Holding Group Co. ve Xiaomi Corp. gibi bir düzineden fazla üretici katıldı.

Mantıksız İndirimler Yapmayın Uyarısı

Yetkililer, EV üreticilerine “öz denetim” çağrısında bulunarak araçların maliyetin altında satılmaması ve mantıksız fiyat indirimlerine gidilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca tedarik zincirindeki nakit akışının bozulması gibi konular da ele alındı. Bu uygulamalar, otomobil üreticileri için gizli borç finansmanı işlevi görebiliyor.

Fiyatlandırma gibi operasyonel konuları ele alan toplantı, Çin’in piyasa, sanayi ve ekonomi düzenleme kurumlarının iş birliği yapması açısından nadir bir durumu temsil ediyor. Bu adım, Çinli liderlerin sektöre yakından baktığını gösteriyor. Ancak toplantıda henüz sert bir karar alınmadı ve üreticilere yönelik olası yaptırımlar belirsizliğini koruyor.

BYD ve Xiaomi yorum taleplerine yanıt vermedi. Geely ise, fiyat savaşlarını reddederek teknoloji ve değerlerle rekabet edeceklerini belirtti.

Geçen Ay Yüzde 34’e Varan İndirimler

Uyarılar, BYD’nin geçen ay %34’e varan indirimler yapmasıyla gelen yeni bir fiyat savaşını tetikledi. Bu adım, sektörde eleştiri topladı. Çin Otomobil Üreticileri Derneği bir açıklama yaparak, sektörde yeni bir fiyat savaşı paniği başladığını ve tedariği tehdit ettiğini duyurdu.

Çin medyası, otomobil üreticilerini indirim yapmamaya çağıran haberler yayınladı. Halkın Günlüğü, aksi halde Çin Malı imajının ve uluslararası itibarın zarar görebileceğini vurguladı.

İki Büyük Otomobil Üreticisi ve Online İkinci El Araç Platformları

Ticaret Bakanlığı, geçen hafta en az iki büyük otomobil üreticisi ve online ikinci el araç platformuyla ayrı bir toplantı gerçekleştirdi. Üreticiler, fiyat savaşının tedarikçilere yansımalarını azaltmaya çalışıyorlar. GMT Research’e göre, BYD’nin tedarik zinciri finansmanı kullanması nedeniyle gerçek net borcunun 323 milyar yuan olabileceği açıklandı.

Related Posts

İDO’dan uluslararası seferlere güçlü bir açılış: Dört deniz tek vizyon!

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), uluslararası sefer ağını genişletmeye devam ediyor. Geçen yıl başlattığı Ege Adaları rotasını bu yıl Midilli ve Rodos’la güçlendiren İDO, ayrıca Bulgaristan’ın Burgaz şehrine de düzenli seferler başlatıyor. Bu yeni hatlar, İstanbul İDO Sirkeci Terminali’nden hareket eden İDO filosuna ait özel bir gemide yapılan lansmanla kamuoyuna duyuruldu.

Motorin ve benzine peş peşe zamlar yolda!

Ortadoğu’da İran-İsrail hattında yükselen gerilim, petrol fiyatlarını sert şekilde yukarı çekti. Bu küresel gelişme Türkiye’deki pompa fiyatlarını da etkiledi. 17 Haziran’dan itibaren hem benzine hem motorine zam geliyor.

Tüm ihtimaller yoksulluğa çıkıyor

TÜİK hesabıyla açıklanan enflasyona göre emekliler temmuzda yüzde 15 ile 17 arasında bir zam alacak Milyonlarca emekli açlık sınırının, milyonlarcası ise yoksulluk sınırının altında maaşlarla yaşayacak.

Avrupa savunmaya payı artırdı

Avrupa Yatırım Bankası, AB savunma sanayisine destek planını 3 milyar Euro’ya çıkararak Deutsche Bank aracılığıyla KOBİ’lere kredi sağlamaya hazırlanıyor.

Babalar Günü için özel kampanya

Hepsiburada, her zevke ve ihtiyaca hitap eden çeşitli hediye alternatiflerini bir araya getirdiği Babalar Günü’ne özel kampanyasını başlattı.

Çekya döviz rezervleri son üç yılın zirvesinde

Çekya’nın döviz rezervlerinde son aylarda gözlenen artış, Mayıs 2025’te yeni bir zirveye ulaştı. Çekya Merkez Bankası’nın duyurusuna göre, ülkenin toplam rezerv varlıkları bir önceki aya kıyasla 1 milyar dolarlık artışla 157.2 milyar dolara yükseldi …