Tarım, gıda ve içecek sektöründen ilk çeyrek ihracatı

Türkiye Gıda ve İçecek Sektörü Nisan Ayı Dış Ticaret Verilerini Açıkladı

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından sağlanan Dış Ticaret Verileri’ni temel alarak hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli, nisan ayı sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Ocak-nisan döneminde Türkiye’nin tarım, gıda ve içecek ihracatı geçen yıla kıyasla yüzde 0,53 artarak 9,22 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 24,1 artarak 8,15 milyar dolara yükseldi.

Söz konusu dönemde sektör, 1,06 milyar dolar dış ticaret fazlası verirken, birim ihracat değeri ise ton başına 1289 dolar olarak gerçekleşti.

Nisan ayı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,03 artarak 2,11 milyar dolara çıktı.

En Çok İhraç Edilen ve İthal Edilen Sektörler

Ocak-nisan döneminde en fazla ihracatı 1 milyar 83 milyon dolarla şeker ve şekerli mamuller sektörü gerçekleştirirken, bu sektörü sert kabuklu meyveler, yaş meyve, bitkisel yağ ve balıkçılık ve su ürünleri sektörleri takip etti.

İthalatta ise başı, yaklaşık 2 milyar dolarla hayvan yemi çekerken, bitkisel yağ, kakao ve çikolata, canlı hayvan ticareti ve un sektörü en çok ithal edilen sektörler arasında yer aldı.

En çok ihraç edilen ürün olan fındık içi yüzde 10,83 artışla 516,2 milyon dolarlık ihracatla öne çıkarken, ayçiçeği yağı rafine ihracatı ve buğday unu da dikkat çeken diğer ürünler arasında bulunuyor.

En fazla ithal edilen ürünler ise 691,5 milyon dolarla soya fasulyesi, 616,4 milyon dolarla sığır ve 591,8 milyon dolarla kakao olarak sıralandı.

En Çok İhraç Yapılan Ülkeler

Türkiye’nin tarım, gıda ve içecek sektöründen en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler arasında birinci sırada 1 milyar 47 milyon dolarla Irak bulunurken, Irak’ı Almanya ve ABD takip etti. En çok ithalat yapılan ülke ise 1 milyar dolarla Rusya olarak belirlendi.

Related Posts

Yerli Turistlerin Seyahat Harcamaları Artışta

TÜİK, 2025’in ilk çeyreğinde yerli turist harcamalarının %68,9 arttığını açıkladı.

AB-ABD ticaret savaşı piyasaları sarstı

Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününü karışık bir seyirle tamamladı. ABD’nin Avrupa Birliği (AB) ürünlerine yönelik planladığı gümrük vergileriyle ilgili belirsizlikler, piyasalarda temkinli havaya neden oldu. Pan-Avrupa gösterge endeks Stoxx …

SGK açıkladı: Zamlı emekli maaşları ne zaman yatacak?

Milyonlarca emeklinin gözü Temmuz zammıyla birlikte yapılacak maaş farkı ödemelerinde. SGK, 4A, 4B ve 4C kapsamındaki emekliler için tahsis numarasına göre ödeme takvimini açıkladı. ZAM ORANI NETLEŞTİ, EN DÜŞÜK MAAŞ 16.881 TL’YE ÇIKTI Haziran ayı …

Yurt Dışı Üretici Fiyatları Yükseliyor

TÜİK, yurt dışı üretici fiyatlarının haziranda yıllık %28,38, aylık %3,42 arttığını açıkladı.

Tarımsal girdi fiyat endeksi mayısta yıllık bazda arttı

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), mayısta yıllık bazda yüzde 31,8, aylık bazda yüzde 2,15 artış gösterdi.

TÜİK kritik verileri açıkladı: Fiyat endekslerinde önemli artış!

TÜİK tarafından açıklanan üretici fiyat endeksi verileri, ekonomik göstergelerdeki hareketliliğe işaret ediyor. Sanayi ve tarım sektörlerindeki değişimler piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Türkiye’nin üretim maliyetlerindeki gelişmeler, ekonomik dinamikler üzerinde etkili olmaya devam ediyor.