Osmanlı’dan Cumhuriyet’e 132 yıllık kurumun hikâyesi kitap oldu: Türkiye Devletinin Varoluş Döngüsünde Maliye Teftiş Kurulu

Maliye Teftiş Kurulu’nun 132 Yıllık Hikayesi Kitap Oldu

Osmanlı İmparatorluğu’nun modernleşme sürecinde kurulan ve Cumhuriyet’in ilanından sonra Türkiye’nin en köklü kurumlarından biri haline gelen Maliye Teftiş Kurulu’nun 132 yıllık öyküsü artık bir kitapta yer alıyor.

Türkiye’de kamu yönetimine seçkin bürokratlar yetiştiren köklü bir kurum olan Maliye Teftiş Kurulu, 1879 yılında II. Abdülhamid’in emriyle hayata geçirildi. Ancak 7 Temmuz 2011 tarihli ve 646 sayılı kanun hükmünde kararname ile kapatıldı. Bu kapatılana kadar Türkiye’deki mali bürokrasinin temel taşı olan kurum, Atatürk tarafından büyük önemle anılmış ve görevlendirilmişti.

Prof. Dr. Barış Bahçeci’nin kaleme aldığı “Türkiye Devletinin Varoluş Döngüsünde Maliye Teftiş Kurulu” isimli kitap, Maliye Teftiş Kurulu’nun 132 yıllık serüvenini ele alıyor.

“Yerel-feodal güçlere karşı devlet, özel çıkarlara karşı kamu”

Kitabın arka kapağında şu ifadeler yer alıyor: “Türk mali bürokrasisinin çekirdeğini oluşturan Maliye Teftiş Kurulu 1879’da kuruldu; 2011’de kapatıldı. Türkiye devletinin modernleşmesine karşı yapılan bu mücadele, kurumun önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Kurul, devleti yerel ve feodal güçlere karşı temsil ederken, özel çıkarlara karşı da kamu yararını savundu. Kitap, kuruluştan kapanışa kadar olan süreci detaylı bir şekilde ele alarak Türkiye devletinin varoluş döngüsünü anlatıyor.”

Kitabın Künyesi

Kitap: Türkiye Devletinin Varoluş Döngüsünde Maliye Teftiş Kurulu
Yazar: Barış Bahçeci
Birinci Baskı: Ocak 2025
Sayfa Sayısı: 512
Boyut: 135 x 210
Fiyat: Liste fiyatı 695 TL, İmge Kitabevi online satış fiyatı 556 TL

Maliye Müfettişlerinden Arz-ı Veda

Cemal Süreya’nın dediği gibi: Üstü kalsın

Mahfi Eğilmez: Heyet-i Mümtaze

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir