OECD Türkiye için enflasyon beklentisini açıkladı

OECD Küresel Ekonomik Büyüme Tahminini Aşağı Yönlü Revize Etti

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), ticaret politikasındaki belirsizlikler nedeniyle küresel ekonomiye yönelik büyüme tahminini bu yıl ve 2026 için yüzde 2,9’a çekti. Aynı zamanda Türkiye ekonomisi için 2025 ve 2026 büyüme tahminlerini de aşağı yönlü revize etti. Rapora göre, Türkiye’de enflasyonun 2026’nın son çeyreğinde yüzde 15 civarına gerileyeceği tahmin ediliyor.

OECD, “Belirsizlikle mücadele, büyümeyi canlandırma” temasıyla Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, son dönemde ekonomi ve ticaret politikalarına ilişkin belirsizlikler kayda değer bir artış gösterdi.

Bu doğrultuda, küresel ekonomiye yönelik büyüme tahminini aşağı yönlü revize eden OECD, küresel ekonomide geçen yılki yüzde 3,3 büyümenin ardından bu yıl ve 2026’da yüzde 2,9 büyüme öngörüyor. Ayrıca, ABD, Kanada ve Meksika gibi ülkelerde ekonomideki yavaşlamanın daha belirgin olması beklenirken, Çin ve diğer ülkelerde daha sınırlı bir zayıflama yaşanması öngörülüyor.

ABD ekonomisinin 2024’te yüzde 2,8 büyüdüğü, ancak bu yıl yüzde 1,6 ve 2026’da yüzde 1,5 büyüme beklediği belirtiliyor. Avrupa Bölgesi’nde büyümenin 2024’teki yüzde 0,8’den bu yıl yüzde 1 ve 2026’da yüzde 1,2’ye çıkması tahmin ediliyor.

Çin ekonomisinin büyüme hızının da yavaşladığı belirtiliyor. Türkiye için ise büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edilerek 2025 ve 2026 için sırasıyla yüzde 2,9 ve 3,3 olarak güncellendi.

OECD’nin değerlendirmesine göre, enflasyonun düşmesinde belirleyici olan sıkı para politikası sayesinde Türkiye ekonomisinde enflasyonun 2026 yılı sonunda yüzde 15 civarına gerileyeceği tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra, politika faizinde kademeli bir düşüş öngörülüyor, bu da tüketimi ve yatırımları destekleyebilir.

Türkiye’de makro ekonomik istikrar politikalarının sürdürülmesi ve yapısal reformların hayata geçirilmesi, ülkenin büyüme potansiyelini artırabilirken, yatırımcı güveninin artırılması ve doğrudan yatırımların çekilmesi için öngörülebilir bir politika ortamının oluşturulması tavsiye ediliyor.

Related Posts

İDO’dan uluslararası seferlere güçlü bir açılış: Dört deniz tek vizyon!

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), uluslararası sefer ağını genişletmeye devam ediyor. Geçen yıl başlattığı Ege Adaları rotasını bu yıl Midilli ve Rodos’la güçlendiren İDO, ayrıca Bulgaristan’ın Burgaz şehrine de düzenli seferler başlatıyor. Bu yeni hatlar, İstanbul İDO Sirkeci Terminali’nden hareket eden İDO filosuna ait özel bir gemide yapılan lansmanla kamuoyuna duyuruldu.

Motorin ve benzine peş peşe zamlar yolda!

Ortadoğu’da İran-İsrail hattında yükselen gerilim, petrol fiyatlarını sert şekilde yukarı çekti. Bu küresel gelişme Türkiye’deki pompa fiyatlarını da etkiledi. 17 Haziran’dan itibaren hem benzine hem motorine zam geliyor.

Tüm ihtimaller yoksulluğa çıkıyor

TÜİK hesabıyla açıklanan enflasyona göre emekliler temmuzda yüzde 15 ile 17 arasında bir zam alacak Milyonlarca emekli açlık sınırının, milyonlarcası ise yoksulluk sınırının altında maaşlarla yaşayacak.

Avrupa savunmaya payı artırdı

Avrupa Yatırım Bankası, AB savunma sanayisine destek planını 3 milyar Euro’ya çıkararak Deutsche Bank aracılığıyla KOBİ’lere kredi sağlamaya hazırlanıyor.

Babalar Günü için özel kampanya

Hepsiburada, her zevke ve ihtiyaca hitap eden çeşitli hediye alternatiflerini bir araya getirdiği Babalar Günü’ne özel kampanyasını başlattı.

Çekya döviz rezervleri son üç yılın zirvesinde

Çekya’nın döviz rezervlerinde son aylarda gözlenen artış, Mayıs 2025’te yeni bir zirveye ulaştı. Çekya Merkez Bankası’nın duyurusuna göre, ülkenin toplam rezerv varlıkları bir önceki aya kıyasla 1 milyar dolarlık artışla 157.2 milyar dolara yükseldi …