Küresel ekonomideki kırılganlıklar büyüme beklentilerini aşağı çekiyor

Ayhan Köse, Dünya Bankası’ndan Küresel Ekonomiyle İlgili Değerlendirmelerde Bulundu

Dünya Bankası Washington’daki genel merkezinden Ayhan Köse, geçen hafta yayımlanan Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’na dikkat çekti ve küresel ekonomideki kırılganlıklara vurgu yaptı.

Ekonomik büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revize yapıldığını belirten Köse, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,3 büyümesini beklediklerini açıkladı. Ancak bu rakamın yılbaşındaki yüzde 2,7’lik tahminden daha düşük olduğunu ifade etti.

“Geçen 25 Yılda Büyüme Trendinde Düşüş Var”

Köse, ekonomilerin yüzde 70’inde büyüme tahminlerinin aşağı çekildiğini ve küresel ekonomik büyümedeki yavaşlamanın yapısal problemlerden kaynaklandığını belirtti. 2000’li yıllarda gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme rakamlarının düşmesine değinen Köse, bu trendin devam edeceğini söyledi.

Politika yapıcıların alacağı kararların küresel ekonomiyi belirleyeceğini vurgulayan Köse, yapısal reformların, beşeri sermayenin artırılmasının ve iş ortamının iyileştirilmesinin önemini aktardı.

“Birçok Ülkede Reform İştahı Azaldı”

Köse, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yatırımlarda azalma yaşandığını ve ticari ve jeopolitik nedenlerden kaynaklanan belirsizliklerin yatırımları etkilediğini belirtti. Ayrıca, ülkelerin reform ihtiyacına vurgu yaparak bu reformların ekonomilere yabancı sermaye çekme konusunda önemli olduğunu ifade etti.

Köse, enflasyondaki düşüşün biraz gecikebileceğini ancak gelecek yıl daha iyi bir noktaya gelmeyi beklediklerini söyledi. Merkez bankalarının enflasyon politikalarının aktifleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

“Gelecek Döneme Umutlu Bakmalıyız”

Gelişmekte olan gerilimlerin enerji fiyatları üzerindeki etkisine de değinen Köse, küresel ekonomideki belirsizliklerin arttığını belirtti. Küreselleşmeye karşı korumacı politikaların ortaya çıktığı bir dönemde olduğumuza vurgu yapan Köse, politika yapıcıların güvenilir politikalar uygulamasının önemini vurguladı.

Köse, “Geleceğe umutla bakmalıyız ancak temkinli olmalıyız. Politika belirsizliği ve jeopolitik tansiyonların arttığı bir dönemden geçiyoruz.” dedi.

Related Posts

Borsa güne yükselişle başladı: İşte en çok kazandıran sektörler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı. Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak 11 Mayıs 2023’ten bu yana en hızlı günlük yükselişini gerçekleştirirken, günü 9.948,51 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 24,45 puan ve yüzde 0,25 artışla 9.972,96 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,34, holding endeksi yüzde 0,23 değer kazandı.

Enflasyon beklenti anketi açıklandı: İşte en düşük emekli maaşı için ilk ihtimal

AA’nın ekonomistlerle yaptığı haziran ayı enflasyon beklenti anketi sonuçlarına göre haziranda enflasyon yüzde 1,53 olacak. Haziranda emekli aylığından memur maaşlarına kadar pek çok kaleme zam gelecek. İşte olası senaryoya göre emekli maaşları…

CHP kurultay davası ertelendi: Piyasalar ne tepki verdi?

CHP’deki genel başkan değişikliğine ilişkin dava süreci devam ediyor. Bugünkü duruşmanın ardından karar açıklanması piyasalarda hareketlilik yarattı. Yatırımcılar gelişmeleri yakından takip ediyor.

Siirtli çiftçiler ilk Trabzon hurması hasadına hazırlanıyor

Siirt’in Pervari ilçesindeki çiftçiler 4 sene önce diktikleri Trabzon hurması fidanlarının ilk hasadını kasımda yapacak.

Türkiye’nin araç muayene istasyonları ‘Turka’ oluyor: 20 yıllık dev ihalede bayilik kapısı açıldı

Türkiye’de araç muayene hizmetlerinde köklü bir dönüşüm başlıyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalelerinden biriyle 2027-2047 dönemindeki araç muayene hizmetlerini yürütme hakkını kazanan MOI Ortak Girişim Grubu, bu hizmetleri Turka markası altında gerçekleştirecek.

Türkiye’de geçen yıl üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Türkiye’de geçen yıl üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu