Küresel altın talebi 9 yılın zirvesine çıktı

Dünya Altın Konseyi 2025 Birinci Çeyrek Altın Talep Trendleri Raporunu Yayınladı

Dünya Altın Konseyi, 2025 yılı birinci çeyrek dönemi için “Altın Talep Trendleri” raporunu yayınladı. Rapora göre, küresel altın talebi birinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre %1 artarak 1206 ton seviyesine ulaştı. Böylece ilk çeyrekte altın talebi, 2016 yılından bu yana ölçülen en yüksek seviyesini görmüş oldu.

Bu dönemde, altın fiyatlarındaki artışta altın borsa yatırım fonlarının girişlerinin önemli bir rol oynadığı belirtildi. Merkez bankalarının altın alımları ise bir önceki çeyreğe göre yavaşladı ve birinci çeyrekte toplamda 243,7 ton altın satın aldılar.

Yatırım amaçlı altın alımları ise bir önceki çeyrekteki 344,7 ton seviyesinden 551,9 tona yükselerek arttı. Sikke ve külçe altın alımları da 325,4 tonu aşarak devam etti.

Altın takı talebi ise rekor fiyat ortamında sert bir düşüş yaşadı. Kovid-19 salgını döneminde talebin durmasıyla takı için kullanılan altın miktarı, en düşük seviyeye geriledi.

Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere çıktı. Birinci çeyrek dönemindeki ortalama fiyatlar, yıllık bazda %38 artarak 2.860 doları aştı.

ABD tarifeleri, jeopolitik belirsizlikler, borsaların oynaklığı ve zayıf dolar gibi faktörler, altın fiyatlarının artışında etkili oldu.

Related Posts

Küreselde artan altın talebi Türkiye’de sert düştü!

Dünya Altın Konseyi, 2025 yılının birinci çeyreği için küresel altın talebine dair raporunu yayımladı. Raporda, talebin artış gösterdiği ancak altın takı talebinin rekor fiyatlar nedeniyle ciddi oranda azaldığı belirtildi. Türkiye’de ise altın talebi, özellikle yatırım ve mücevher talebindeki düşüşle birlikte önemli bir gerileme kaydetti.

Kur korumalı mevduat geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam kur korumalı mevduat bakiyesinin 21 milyar 600 milyon dolar seviyesine gerilediğini açıkladı

Merkez’in TL’yi koruma çabaları sonuçsuz: Fonlama maliyeti dudak uçuklatıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) fonlama maliyeti yılın zirvesine çıkarak yüzde 48,8’e yükseldi.

Çin’in üç büyük havayolu şirketinden zarar bilançosu

Çin’in devlete ait üç büyük havayolu şirketinin ilk çeyrek zararları, geçen yılın aynı çeyreğine göre derinleşti.

Ekonomik güven endeksi azaldı

Ekonomik güven endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 4,2 azalışla 96,6 değerini aldı.

Tarıma yön verecek üç bin strateji

Tarım ve orman sektörünün gelecek 10 yıllarına yön verecek 4. Tarım Orman Şûrası dün başladı. 30 Nisan’da sona erecek şurada alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde açıklanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir