Ekonomistler Türkiye’nin rekor cari açığını değerlendirdi: ‘Sevimsiz sinyaller artıyor’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan Ayı Ödemeler Dengesi Verilerini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayına ait ödemeler dengesi verilerini yayımladı. Cari işlemler hesabı, Şubat 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti. Nisan ayında altın ve enerji dışı cari işlemler hesabı 1 milyar 938 milyon dolar açık verirken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 9 milyar 891 milyon dolar olarak kaydedildi.

‘Dış Dengede Rezerv Kaybı Tarihi Düzeyde’

Prof. Dr. Hakan Kara, ödemeler dengesi verilerine dikkat çekerek, Nisan ayında tarihin en sert rezerv kaybının yaşandığını belirtti. Kara, dış açıktaki zıplamanın geçici olduğunu ve dış dengede büyük bir sıkıntı olmadığını vurguladı, ancak jeopolitik risklerin artması durumunda durumun değişebileceğini ifade etti.

‘Cari Açıktaki Artış Dış Ticaret Kaynaklı’

Ekonomist Dr. Burcu Aydın, cari dengedeki açığın yılbaşından bu yana ciddi şekilde arttığını belirterek, iç talepteki sıkışma ve düşük petrol fiyatlarına rağmen reel kur etkisinin baskın çıktığını dile getirdi. Aydın, dış ticaret kaynaklı artışın cari açıktaki ana etken olduğunu vurguladı.

‘İkinci Çeyreğin Sonuna Kadar Yükseliş Sürebilir’

Ekonomist Banu Kıvcı Tokalı, yıllık cari açıktaki artışa dikkat çekerek, ikinci çeyreğin sonuna kadar yükselişin devam edebileceğini söyledi. Tokalı, petrol fiyatlarında kalıcı bir artış olmadığı sürece cari açığın mevcut seviyelerde kalabileceğini belirtti.

‘Rekor Açıkla Karşı Karşıyayız’

Prof. Dr. Serap Durusoy, cari açık verilerinin beklentilerin tersine çıktığını belirterek, TCMB’nin Nisan ayı ödemeler dengesi verilerine göre iki yılın en yüksek aylık açığıyla karşı karşıya olunduğunu dile getirdi.

‘Petrol Fiyatları Yeni Rekorları Getirebilir’

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, ödemeler dengesindeki olumsuz sinyallerin arttığını belirterek, cari açığın yeni rekorlar kırabileceğini dile getirdi. Aktaş, İsrail-İran savaşı gibi gelişmelerin petrol fiyatlarındaki artışı tetiklemesi durumunda cari açığın daha da yükselebileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Borsa güne yükselişle başladı: İşte en çok kazandıran sektörler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı. Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak 11 Mayıs 2023’ten bu yana en hızlı günlük yükselişini gerçekleştirirken, günü 9.948,51 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 24,45 puan ve yüzde 0,25 artışla 9.972,96 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,34, holding endeksi yüzde 0,23 değer kazandı.

Enflasyon beklenti anketi açıklandı: İşte en düşük emekli maaşı için ilk ihtimal

AA’nın ekonomistlerle yaptığı haziran ayı enflasyon beklenti anketi sonuçlarına göre haziranda enflasyon yüzde 1,53 olacak. Haziranda emekli aylığından memur maaşlarına kadar pek çok kaleme zam gelecek. İşte olası senaryoya göre emekli maaşları…

CHP kurultay davası ertelendi: Piyasalar ne tepki verdi?

CHP’deki genel başkan değişikliğine ilişkin dava süreci devam ediyor. Bugünkü duruşmanın ardından karar açıklanması piyasalarda hareketlilik yarattı. Yatırımcılar gelişmeleri yakından takip ediyor.

Siirtli çiftçiler ilk Trabzon hurması hasadına hazırlanıyor

Siirt’in Pervari ilçesindeki çiftçiler 4 sene önce diktikleri Trabzon hurması fidanlarının ilk hasadını kasımda yapacak.

Türkiye’nin araç muayene istasyonları ‘Turka’ oluyor: 20 yıllık dev ihalede bayilik kapısı açıldı

Türkiye’de araç muayene hizmetlerinde köklü bir dönüşüm başlıyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalelerinden biriyle 2027-2047 dönemindeki araç muayene hizmetlerini yürütme hakkını kazanan MOI Ortak Girişim Grubu, bu hizmetleri Turka markası altında gerçekleştirecek.

Türkiye’de geçen yıl üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Türkiye’de geçen yıl üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu