Amerikan Kalp Derneği Başkanı Dr. Keith Churchwell, rapordaki verilerin son derece endişe verici olduğunu belirterek, “Bu istatistikler hepimizi alarma geçirmeli, çünkü bu kayıplar arasında dostlarımız, aile üyelerimiz ve sevdiklerimiz var” dedi.
2022 yılına ait en güncel verileri inceleyen rapor, ABD’de kardiyovasküler hastalıkların toplam 941 bin 652 ölüme neden olduğunu ortaya koydu. Kalp hastalıklarının ardından kanser, kazalar ve COVID-19 en çok ölüme sebep olan diğer nedenler olarak sıralandı.
Rapora göre felç (inme), ABD’de ölüm nedenleri arasında beşinci sırada yer alıyor. Dr. Churchwell, kalp hastalıkları ve felcin birlikte kanser ve kazaların toplamından daha fazla insanın ölümüne yol açtığını vurguladı.
En büyük risk faktörlerinden yüksek tansiyon, diyabet ve obezite hızla artmaya devam ediyor. Mevcut eğilimler devam ederse, 2050 yılına kadar ABD’de 180 milyondan fazla yetişkinin hipertansiyon ve obezite sorunuyla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.
Harvard Üniversitesi kardiyoloğu Dr. Dhruv Kazi, özellikle çocuklar ve ergenler arasındaki kalp hastalığı riskinin COVID-19 pandemisi nedeniyle artmış olabileceğine dikkat çekti. Pandemi sırasında değişen yaşam tarzı ve kötü beslenme alışkanlıkları, genç yaşta kalp hastalıklarına yol açabiliyor.
EN BÜYÜK SUÇLU YANLIŞ BESLENME
Rapor, kötü beslenmenin en büyük risk faktörlerinden biri olduğunu gösteriyor. Amerikalıların çoğunun yeterince sağlıklı ve doğal gıda tüketmediği belirtilirken, Akdeniz ve vejetaryen diyetlerin kalp sağlığı için önerildiği ifade ediliyor.
Uzmanlar ayrıca yeterli uyku almak, düzenli egzersiz yapmak ve stresi yönetmenin kalp sağlığı üzerinde büyük bir etkisi olduğunu vurguluyor. Ancak, gelir düzeyi, eğitim seviyesi ve yaşanılan bölge gibi çevresel faktörler, insanların sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemesini zorlaştırıyor.
Özellikle düşük gelirli ve dezavantajlı grupların sağlıklı beslenmeye erişimde daha fazla zorluk yaşadığı belirtiliyor. Gıda fiyatlarının artması, insanları sağlıksız ve işlenmiş gıdaları tüketmeye yönlendirebiliyor.
OBEZİTE RİSK TEŞKİL EDİYOR
Rapor, bir yandan sigara kullanımının son 60 yılda büyük oranda düştüğünü gösterirken, diğer yandan obezitenin ölüm oranlarını artırmaya başladığını ortaya koyuyor. 1960’larda ABD’de yetişkinlerin yüzde 42’si sigara içerken, bugün bu oran yüzde 11.5’e düştü.
Ancak, Stanford Üniversitesi kardiyoloğu Dr. Latha Palaniappan, “Aşırı kilo ve obezite artık sigaradan daha fazla can kaybına neden oluyor” diyerek bu yeni tehlikeye dikkat çekti.
Kolesterol seviyelerinin düşmesiyle ilgili bazı olumlu gelişmeler olduğu belirtilirken, yüksek kolesterol riskine karşı farkındalığın artmasının bu düşüşte etkili olduğu ifade edildi.
DAHA ERKEN TARAMALAR GEREKLİ
Ulusal Sağlık Enstitüsü, 20 yaşından itibaren düzenli kalp hastalığı taramalarının yapılmasını öneriyor. Özellikle aile geçmişinde kalp rahatsızlığı bulunan bireylerin düzenli olarak tansiyon, kolesterol ve glikoz seviyelerini kontrol ettirmesi gerektiği vurgulanıyor.
Dr. Kazi, kalp hastalıklarıyla mücadelede yalnızca yeni tedaviler geliştirilmesinin yeterli olmadığını, bu tedavilere erişimin de herkes için ulaşılabilir ve uygun maliyetli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
“Son yıllarda kardiyovasküler hastalıklarla mücadelede önemli ilerlemeler kaydedildi. Ancak hâlâ yapılması gereken çok şey var” diyen Kazi, kalp hastalıklarına karşı daha geniş çaplı bilinçlendirme ve önleyici sağlık politikalarının önemine dikkat çekti.
More Stories
İstanbul Beylikdüzü kansere karşı bilinçlendirdi
“Gülüş tasarımında çene eklemi sağlığı kontrol edilmeli”
Tehlikenin adı “sarı serum”; hızlı çözüm, sağlık risklerini beraberinde getiriyor