Avrupa Birliği, daha esnek bütçe arayışında: Jeopolitik gerginlikler yükseliyor, ticaret kuralları yeniden yazılıyor

AB Bütçesi Sorunları İle Başa Çıkmak İçin Yeniden Dizayn Edilmeli

AB’nin Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, AB bütçesinin günümüz dünyasına uygun olmadığını ve esneklik eksikliği yaşadığını belirtti.

Von der Leyen, 2025 yılı AB Bütçe Konferansı’nda yaptığı konuşmada bütçenin insan hayatları üzerinde doğrudan etkisi olduğunu vurgulayarak, AB’nin temel unsurlarını eyleme dönüştürdüğünü açıkladı.

Geçtiğimiz 5 yıl içinde sürekli olarak bütçe ile sınırların test edildiğini söyleyen von der Leyen, acil durumlar karşısında bütçe kaynaklarını yönlendirmenin yollarını aradıklarını belirtti.

Kovid-19 salgını ve ekonomik kriz döneminde kurulan fonlarla üye ülkeler için para topladıklarını ve acil durum kaynaklarını ekonomik toparlanma ve enerji güvenliğini desteklemek için kullandıklarını ifade etti.

Von der Leyen, jeopolitik gerginliklerin arttığını, ticaret kurallarının yeniden düzenlendiğini, iklim değişikliğinin etkilerinin arttığını ve teknolojideki hızlı değişimin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

AB’nin önceliklerini finanse etmek için daha uyumlu bir çalışma gerektiğini ve yeni bütçenin yatırımlar ve reformlar için ulusal ve bölgesel ortaklıklar üzerine inşa edileceğini belirten von der Leyen, yeni bütçede uyum politikası ve ortak tarım politikasının merkezi bir yer alacağını belirtti.

Von der Leyen, AB’nin uzun vadeli bütçesine yeni öncelikler fonlaması ve Covid-19 kurtarma programının geri ödemelerini finanse etmek için yeni öz kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu ifade ederken, AB bütçesinin kurallara göre hazırlandığını ve gelir kalemlerinin çoğunlukla üye ülkelerin aktardığı kaynaklardan geldiğini belirtti.

Related Posts

SGK açıkladı: Zamlı emekli maaşları ne zaman yatacak?

Milyonlarca emeklinin gözü Temmuz zammıyla birlikte yapılacak maaş farkı ödemelerinde. SGK, 4A, 4B ve 4C kapsamındaki emekliler için tahsis numarasına göre ödeme takvimini açıkladı. ZAM ORANI NETLEŞTİ, EN DÜŞÜK MAAŞ 16.881 TL’YE ÇIKTI Haziran ayı …

Yurt Dışı Üretici Fiyatları Yükseliyor

TÜİK, yurt dışı üretici fiyatlarının haziranda yıllık %28,38, aylık %3,42 arttığını açıkladı.

Tarımsal girdi fiyat endeksi mayısta yıllık bazda arttı

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), mayısta yıllık bazda yüzde 31,8, aylık bazda yüzde 2,15 artış gösterdi.

TÜİK kritik verileri açıkladı: Fiyat endekslerinde önemli artış!

TÜİK tarafından açıklanan üretici fiyat endeksi verileri, ekonomik göstergelerdeki hareketliliğe işaret ediyor. Sanayi ve tarım sektörlerindeki değişimler piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Türkiye’nin üretim maliyetlerindeki gelişmeler, ekonomik dinamikler üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

Gurbetçiler Türkiye’ye Dönüşte Zorluklar Yaşıyor

Sırbistan ve Bulgaristan sınır kapılarında rüşvet ve bekleyiş sıkıntıları devam ediyor.

Mahfi Eğilmez: Alexander Hamilton’un mirası

Mahfi Eğilmez: Alexander Hamilton’un mirası