Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle patlak veren güç krizine karşı Avrupa Birliği (AB) Kurulu harekete geçti. Avrupa Parlamentosu’nun Strazburg Genel Şura toplantıları kapsamında yarın yapacağı sunum öncesi bir basın toplantısı düzenleyen AB Komitesi Lideri Ursula von der Leyen, Kurul tarafından hazırlanan ve AB güç piyasasını rahatlatmayı hedeflediklerini söylediği bir dizi öneriyi açıkladı. Leyen, ‘’Bugün AB üyesi ülkelerin kendi ortalarında gaz konusunda rekabet etmeyip güç taleplerini ortak yönetebilecekleri hukuksal bir çerçeve öneriyoruz’’ dedi.
AB iktisadını rahatlatmak için birinci olarak tüm üye ülkelerinin gaz talebinin ortak bir düzenek ile yönetilip, alımların da rekabet içinde değil koordine bir halde yapılmasının önerileceği bildiren von der Leyen, “Paylaşım halinde olacağız. Gaz ve elektrik konusunda arz külfeti yaşanmaması için komşular ortası dayanışma prensibini benimseyeceğiz. Bu mevzuda acil durumlarda uygulanacak hali hazırda bir plan olmadığı durumlarda uygulanacak zarurî dayanışma sistemini öneriyoruz’’ sözlerini kullandı.
GELECEK YIL SIVILAŞTIRILMIŞ GAZ STOKLANACAK
Bir başka kıymetli adımın ise tasarruf konusunda atılacağını bildiren von der Leyen, ‘’Enerji fiyatları için de teklifimiz olacak. Sıra dışı fiyat artışlarının engellenmesi ve güç piyasasında denetim edilmesi için bu yıl çizgilerden gelen gaz kaynağı yerine gelecek yıl için sıvılaştırılmış doğal gaz üzerine hazırlıklarımızı yapacağız. Tasarruf ederek rezervlerimizin dolu olmasına dikkat edeceğiz’’ dedi.
Von der leyen, ‘’Elektrik fiyatına da direkt tesir eden gaz fiyatını nasıl denetim edeceğimiz konusu değerli bir gündemimizdir. Tahlil aramaya devam ediyoruz ve yakından ilgilenmeye devam etmeliyiz. Ayrıyeten yalnızca güç değil genel olarak artmış güç fiyatlarının ekonomimiz üzerindeki tesirleri konusunda ne yapacağımızı önemsemeliyiz. RePowerEU kapsamında hem Rusya’ya bağımlılığı azaltmak hem de yenilenebilir güç kaynaklarını arttırma konusunda kararlıyız’’ dedi.
ORTAK DÜZENEK YARIN AP’YE ÖNERİLECEK
Ortak gaz alımları sistemi önerisi AB Kurulu tarafından Avrupa Parlamentosu Genel Şurasında açıklanacak ve kabul edilmesi halinde AB Konseyi’nin gündemine alınacak. Konsey’de verilecek son onayın akabinde düzenek uygulamaya konulacak.