Mısır’dan geldi, Kütahya’da Pekin ördeği çiftliği kurdu

Mısırlı Girişimci Kütahya’da Pekin Ördeği Yetiştiriyor

Mısırlı girişimci Servet Abdelwahab, Kütahya’da kurduğu çiftlikte Pekin ördeği yetiştiriyor. Kütahya’da 2020 yılında Turgutlar köyü yakınında kiraladığı kıraç arazide çiftlik kuran Abdelwahab, yılda 200 bin Pekin ördeği yetiştiriyor. Çiftlikte biri veteriner olan iki oğluyla birlikte çalışan Abdelwahab, başlangıçta yaklaşık 1 milyon dolarlık bir yatırımla arazide 3 kümes kurarak yılda 12 bin Pekin ördeği yetiştiriyordu. Ancak zamanla bu sayıyı 200 bine çıkardı. Amacı ise ilerleyen dönemde yılda 1 milyon Pekin ördeği yetiştirmek ve ihracat yapmak.

Abdelwahab, Pekin ördeğinin etinin ekonomik değerinin yüksek, lezzetli ve yüksek protein içerdiğini belirtiyor. Fransa’da aldığı Pekin ördeği yetiştiriciliği eğitiminden sonra 2020 yılında Kütahya’ya geldiğini ve devletin teşvikiyle kiraladığı kıraç arazide yatırım yapmaya karar verdiğini söylüyor. Gelecek planları arasında ise kümes sayısını artırarak yıllık üretimi 1 milyon pekin ördeğine çıkarmak var. Ayrıca köylerde yaşayan insanlara ekonomik katkı sağlamak için projeler geliştiriyor.

Mısırlı girişimci, gelecek yıllarda Mulard ördek türünü yetiştirmeye başlayacaklarını ve Türkiye ve Doğu Avrupa’da bu ırkı üreten ilk firma olacaklarını belirtiyor. Mulard ördeği, sadece 2 ayda 6 kilogram canlı ağırlığa ulaşabilen bir türdür ve değerli yağlı karaciğer üretimi için idealdir.

Veteriner Muhammed Abdelwahab ise Pekin ördeklerine günde iki kez yem verdiklerini ve katma değeri yüksek bir kanatlı olduğunu vurguluyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Küreselde artan altın talebi Türkiye’de sert düştü!

Dünya Altın Konseyi, 2025 yılının birinci çeyreği için küresel altın talebine dair raporunu yayımladı. Raporda, talebin artış gösterdiği ancak altın takı talebinin rekor fiyatlar nedeniyle ciddi oranda azaldığı belirtildi. Türkiye’de ise altın talebi, özellikle yatırım ve mücevher talebindeki düşüşle birlikte önemli bir gerileme kaydetti.

Kur korumalı mevduat geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam kur korumalı mevduat bakiyesinin 21 milyar 600 milyon dolar seviyesine gerilediğini açıkladı

Küresel altın talebi 9 yılın zirvesine çıktı

Küresel altın talebi, ABD’nin tarifeleri, jeopolitik belirsizlikler, borsaların oynaklığı ve zayıf doların etkisiyle 2016’dan bu yana en yüksek ilk çeyrek seviyesine ulaştı.

Merkez’in TL’yi koruma çabaları sonuçsuz: Fonlama maliyeti dudak uçuklatıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) fonlama maliyeti yılın zirvesine çıkarak yüzde 48,8’e yükseldi.

Çin’in üç büyük havayolu şirketinden zarar bilançosu

Çin’in devlete ait üç büyük havayolu şirketinin ilk çeyrek zararları, geçen yılın aynı çeyreğine göre derinleşti.

Ekonomik güven endeksi azaldı

Ekonomik güven endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 4,2 azalışla 96,6 değerini aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir