Doğu Karadeniz’e 1 Trilyon Lira Yatırım

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Doğu Karadeniz Bölgesine 22 Yılda 1 Trilyon Lira Yatırım Yapıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Doğu Karadeniz Bölgesi’ne 22 yılda yaklaşık 1 trilyon liralık doğrudan kamu yatırımı yapıldığını belirtti. Yılmaz, “2004 yılında bölgeden yapılan ihracat 1.2 milyar dolar iken, 2024 yılı sonu itibarıyla bu rakam yaklaşık 6-7 milyar dolara yükseldi” dedi.

Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma Eylem Planı ve İstişare Toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda ekonominin rekabet gücünü ve verimliliğini artırmak amacıyla yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı yaklaşımla yürütülen çalışmalara değinen Yılmaz, bölgeye 22 yılda yaklaşık 1 trilyon liralık kamu yatırımı doğrudan gerçekleştirildiğini vurguladı. Ayrıca, 2004 yılında bölgeden yapılan ihracatın 1.2 milyar dolar olduğunu ancak 2024 yılında bu rakamın yaklaşık olarak 6-7 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Aynı zamanda bölgenin turizm potansiyeline de değinen Yılmaz, 2004 yılında 1.2 milyonun üzerinde turistin ziyaret ettiği bölgenin, 2023 yılında ise bu sayının yaklaşık 2,8 milyona çıktığını ifade etti. Tabiat turizminin bölgeye getirdiği katma değeri vurgulayan Yılmaz, yeni hedeflerinin 4.5 milyon turist olduğunu belirtti.

Samsun-Sarp demiryolu projesine de değinen Yılmaz, Türkiye genelinde demiryollarının öncelikli olduğunu ve bu kapsamda Samsun-Sarp demiryolu projesi ile ilgili çalışmaların başladığını açıkladı. Ayrıca, Çorum Delice hızlı tren hattı programına alındığını ve demiryolu projelerine önümüzdeki yıllarda daha fazla odaklanacaklarını belirtti.

Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma Eylem Planı çerçevesinde tarım ve turizm alanlarına yapılacak yatırımları açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise, bölgede tarımsal gelirin 2024 yılında 166 milyar lirayı aştığını ve yeni hedeflerinin 209 milyar dolarlık tarımsal üretim hızı oluşturmak olduğunu belirtti. Ayrıca, bölgede turizm alanında da çalışmaların devam ettiğini ve yeşil kuşak projeleri ile sürdürülebilir turizm alanları oluşturulduğunu açıkladı.

Bakan Kacır ayrıca, bölgenin tarım ve turizm alanındaki yatırımlarını artırmaya devam edeceklerini belirtti. Bu kapsamda, tarımsal sulama programı dahilinde su kaynaklarının verimli kullanımı ve tarım alanlarının artırılması için projeler hayata geçirileceğini söyledi. Ayrıca, tarımsal gelir artışı programı ile bölgenin tarımsal hasılasının yükseltilmesine odaklanacaklarını ifade etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Giresun İl Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.

Related Posts

Küreselde artan altın talebi Türkiye’de sert düştü!

Dünya Altın Konseyi, 2025 yılının birinci çeyreği için küresel altın talebine dair raporunu yayımladı. Raporda, talebin artış gösterdiği ancak altın takı talebinin rekor fiyatlar nedeniyle ciddi oranda azaldığı belirtildi. Türkiye’de ise altın talebi, özellikle yatırım ve mücevher talebindeki düşüşle birlikte önemli bir gerileme kaydetti.

Kur korumalı mevduat geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam kur korumalı mevduat bakiyesinin 21 milyar 600 milyon dolar seviyesine gerilediğini açıkladı

Küresel altın talebi 9 yılın zirvesine çıktı

Küresel altın talebi, ABD’nin tarifeleri, jeopolitik belirsizlikler, borsaların oynaklığı ve zayıf doların etkisiyle 2016’dan bu yana en yüksek ilk çeyrek seviyesine ulaştı.

Merkez’in TL’yi koruma çabaları sonuçsuz: Fonlama maliyeti dudak uçuklatıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) fonlama maliyeti yılın zirvesine çıkarak yüzde 48,8’e yükseldi.

Çin’in üç büyük havayolu şirketinden zarar bilançosu

Çin’in devlete ait üç büyük havayolu şirketinin ilk çeyrek zararları, geçen yılın aynı çeyreğine göre derinleşti.

Ekonomik güven endeksi azaldı

Ekonomik güven endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 4,2 azalışla 96,6 değerini aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir